Автомобил на старо – дизел, бензин, газ или хибрид?

автомобил втора ръка
Авто-мото
1

Автомобил на старо, какъв да изберем – дизел, бензин, газово или хибрид?

Темата за покупка на автомобил втора ръка е все така актуална и днес. С ограниченията на дизеловите автомобили в доста градове
в Западна Европа дойде и притеснението как България ще стигне нов връх в постижението си да бъде автоморгата на Европа.

Днес ще развием темата за автомобилите на старо и ще ви дадем няколко полезни съвета при избор на автомобил втора ръка, а именно:

Ще закупим „нов“ автомобил втора ръка, но с какъв двигател?
Тук ще започнем с най-важното – независимо от класа и наличния бюджет, моля избягвайте дизелите.
Може да се посочат толкова много причини поради които да не закупите употребяван дизелов автомобил, че
тези който са ЗА да го направите просто избледняват. Ето и само някой от негативите при покупка на автомобил, задвижван от нафта:

Изключително тежък ефект върху качеството на въздуха в населените места – този проблем е още по-тежък в България, поради масовото премахване на катализатори и ДПФ филтри от дизеловите барутници у нас. Сигурно всеки от вас е усетил неприятния ефект от преминаващо 4-колестно кюмбе и адският смог подаващ се от кюнците му. Имайте в предвид, че неприятната задушлива миризма този пушек е изключително вреден за дихателната система на всеки човек, а последствията за здравето могат да са много неприятни.

Високи експлоатационни разходи – тук наистина доводите да избягвате покупка на нафтов автомобил са железни. Почти всеки автомобилен ентусиаст е запознат с факта, че модерните дизелови агрегати са доста по-сложни и скъпи от стандартните им бензинови еквиваленти. Тук именно възникват проблемите с експлоатационните разходи и надежността при дългосрочна експлоатация. Тук само може да споменем печално известните разходи правени по турбини, дюзи, демпфери и маховици, по-скъпи съединители, нужда от по-мощни акумулатори и по-скъпи подгревни свещи и т.н. Освен всичко друго към момента дизеловото гориво се продава с над 10 стотинки по-скъпо на литър отколкото безоловния А95, с който се движат повечето бензинови автомобили.

Лош комфорт – няма спор, че почти всички дизели (с малки изключения) се характеризират с шумни двигатели с доста повече вибрации в сравнение с безинови или електрически
коли.

Висока начална цена – това е недостатък основно при покупка на нови дизелови коли, които и към момента имат средно около 5-10% по-висока цена, заради комплексните дизелови мотори.

Все пак да не забравяваме, че дизелите имат и едно малко предимство – средният им разход на гориво е по-нисък от алтернативните бензинови предложения. За съжаление при покупка на старо спестеното не покрива по-високите експолатационни разходи.

Втора ръка, но на газ, струва ли си?

Течният газ (LPG) в момента е най-атрактивен за българските шофьори, поради евтината цена на литър газ – под 1 лев. Това е на половина на цената на бензина, като разхода на автомобилите с качестени газови системи имат подобен разход на гориво като на стандартен автомобил. Тук обаче имаме няколко препоръки:

Потърсете автомобил със заводска газова уредба поставена по време на производствения процес – това са автомобили, които излизат от завода на 0 км с монтирано газово.

Такива автомобили са рядкост на българския пазар, но те поне са пригодени за работа на газ директно от производителя. Тук разликите със стандартен мотор са в усилените клапани, системи за тяхното мазане и подобни, които защитават вашият двигател в режим работа на газ (както знаем втечнения газ изгаря при доста по-висока температура, отколкото бензинът).

Някои от моделите, които сме срещали по българските пътища с подобни заводски системи са Subaru Legacy/Outback/Impreza/Forester, Opel Astra 1.4 turbo, VW Golf 1.6, както и модели на Hyundai, които излизат директно на газ течна фаза, без опция за бензин.


Автомобили на старо – отличниците

Двигатели с директно впръскване на горивото. Този тип двигатели не се препоръчват за монтаж на газова уредба, поради по-скъпата и сложна система, която трябва циклично да смесва течна газ и бензин.

Може би едни от най-добрите и здрави мотори, които може да пригодите на газ са моноинжекционните двигатели (вече голяма рядкост), на които може да се монтира опростена LPG система (по-евтина с около 1/3 от стандартните многоточкови инжекциони). Тук един от най-препоръчваните модели е Opel Astra G с 1.6 моноинжекцион мотор и 75 конски сили. С такъв автомобил разхода ви на 100 км може да падне под 7 лева.

Хибриди и електромобили
Да, със сигурност бъдещето принадлежи на хибридно задвижваните коли и на електролобилите. За съжаление те навлизат на българския пазар доста бавно и мудно, независимо от очевидните им предимства.
Този факт може да си обясним и с ниският страндарт на живот на българина и страхът от евентуални повреди по сложните хибридни системи, нещо което може да ни струва цяло състояние. За сега на българския пазар най-популярни са хибридните предложения от Toyota, Lexus, Honda и Hyundai.

Бензин – инжекцион, директно впръскване и турбо
Доскоро твърдението за ниското КПД на бензиновите двигатели и високият им разход спрямо дизеловите такива отблъскваше много купувачи. Истината обаче е, че бензиновите мотори са много по-подходящи за градски условия отколкото си мислим. Модерните бензинови мотори могат да се похвалят с адекватен среден разход от
6-7 литра гориво на 100 км и много ниски експлоатационни разходи. Да не говорим, че с напредването на downsizing-а и налагането на турбо системите тенденцията е тези резултати да бъдат подобрени. Цифри от сорта на 5 литра извънградско е показател, който вече може да се види по бордовите компютри на доста бензинови автомобили.

Изводи
Най-важната характеристика, за която и технология да използваме в нашето ежедневие е тази технология да щади природата и да пази нашето здраве. В този ред на мисли се надяваме абсурда с вноса на „нафтови печки“ да бъде овладян, а проблема с вече съществуващите да бъде разгледан подробно. Смятаме, че солени глоби за хората премахнали ДПФ филтрите и катализаторите си трябва да бъдат санкционирани най-строго. Тук спокойно можем да отбележим, че това се превръща и в проблем за националната сигурност – към момента България е с водещо място в класациите по белодробни заболявания. Всички знаем че качеството на въздуха зависи пряко от изгорелите автомобилни газове.

Съветът ни е да се насочите към автомобили с екологични бензинови, газови, хибридни или електрически двигатели, за да си спестите много пари, главоболия, а и за да осигурите енда по-добра среда за живеене около вас. Още по-добър вариант е преминаването към велосипеди и ходене пеш, когато условията го позволяват разбира се.

Междувременно ще се радваме да чуем и вашето мнение по темата. Спред вас трябвали да бъдат забранени дизелите в България час по скоро?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sofia Motor Show 2019
Авто-мото
Автомобилно изложение София 2019

Ето и някои интересни факти за Автомобилно изложение София 2019:
Дати на провеждане: 12-20 Октомври
През изложение: 11 Окотмври
Локация: Интер Експо Център София (булевард Цариградско шосе 147)
Работно време: Между 10 и 20 часа, в зависимост от деня
Цена на редовен билет: 10 лв

автомобили Франкфурт
Авто-мото
Автомобилните от авто изложението във Франкфурт 2019

Автомобилните премиери през 2019, представени на изложението във Фракнкфурт Автомобилното изложение във Франкфурт приключи, а както обещахме по-рано, екипът на „Пред Блока“ го посети, за да ви направи част от случващото се в автомобилния свят. Повече от читателите ни може би знаят, че авто панаира във германския град Франкфурт е …

Франфурт 2019
Авто-мото
Автомобилно изложение във Франкфурт 2019

Автомобилното изложение във Франфурт е едно от най-големите в света и събира десетки авто производители на едно място.
Изложението тази година ще се проведе от 12-ти до 22-ри Септември.