Внимание – опасно високи нива на въздух в смога

мръсен въздух
Дочуто пред блока

Регистрирани са рекордно високи нива на въздух в смога над София и страната

Да, вероятно се чудите дали това не е шега или правописна грешка, но предвид концентрацията на фини (и не толкова фини) прахови частици  в последните дни и измерените от последните 24 часа стойности от порядъка на 700 μg/m3 можем да констатираме, че вече въздухът и кислорода замърсяват финия задушлив смог, а не обратното.

И въпреки възмущението на обществото реални мерки, които да подобрят значително условията за нормален (подчертаваме нормален) живот в населените места. Стойности като споменатата по-горе са наистина опасни за чоешкото здраве и освен неприятната и силно задушлива миризма са и много опасни за хората вдишващи подобни отрови. Източниците съвсем не са неизвестни – дизелови автомобили с премахнати катализатори и извън всякакви екологични европейски норми, домакниства отопляващи се на твърдо гориво, сред които и цели димящи гета.

мръсен въздух
Снимка: Спаси София

А на хорта отговорни (безотговорни) за допуксането на развитието на проблема припомняме, че човешкото здраве винаги трябва да бъде с приоритет. И ако е нужно дори да бъдат спряни от движение хиляди автомобили, да се ограничат хиляди домакинста от варварското горене на гуми, пластмаса и подобни в градска среда, както и да бъдат налагани тежки налози и глоби за нарушителите, то нека бъде така. Редовните данъкоплатци и граждани не бива да стават жертва на популизма за бедността на българина и за това, колко жизнено важни са твърдите горива и нафтата за благоденствието на странта.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

хлорохинов фосфат
Дочуто пред блока
Хлорохинов фосфат – потециален лек за коронавируса COVID-19

Новини от последния час – Хлорохинов фосфат е лекарство за малария показващо обещаващи резултати срещу COVID-19 Лекарството за малария, наречено хлорохинов фосфат, може да се окаже успешно в борбата с коронавируса COVID-19, твърдят някои източници. Според тях, известен български бизнесмен, наскоро приет в софийска болница с коронавирус, бива третиран в …

Дочуто пред блока
Работа в София – как да намерим?

Търсенето и предлагането на работа в София през последните години достигна своя връх. Съвети как да си намерим подходяща работа в столицата.

забавно-виц
Дочуто пред блока
Пред блока, за баловете …

За успял в живота се счита този българин, на когото звънят да вози с колата си абитуриенти по баловете.